Rebutjar un atemptat, anhelar un món rectificat — Khaié Sarà 5779

Per: Haïm Iehudà ben-Avraham FolchHaïm Éder

Ahir a la nit [Motsei Shabbat], havia jo conegut la notícia de l’atemptat terrorista a Pittsburg (EUA), i li vaig demanar a Ha’Xem que em mostrés algun senyal a través d’una placa de cotxe, mètode que vaig aprendre del meu amic O.L.. Llavors, em va mostrar la placa amb xifres 7979. Es dóna el cas que estem en l’any 5779 del calendari Hebreu, i la repetició del 79 a la placa és un indici de rigor (guevurà), com clarament dur rigor va ser l’atemptat ocorregut ahir, ja en l’any 79. Però resulta que en el matí d’avui [diumenge], Ha’Xem m’ha tornat a mostrar una idèntica placa, 7979! He decidit llavors relacionar cada un dels quatre 79 amb coses que em mostrés Ha’Xem relacionades amb l’esdevingut ahir a Pittsburg, i sobretot, la futura resolució positiva per a Israel i el món que tant esperem. A continuació detallo tot el procés a partir de cada un dels 79.

PRIMER 79: EN LA RESOLUCIÓ, CADASCÚ TROBARÀ LA SEVA NACIÓ

El que vaig fer, com acostumo a fer habitualment, va ser consultar el Salm de tal numeració, 79. El Tehilim 79 parla de destrucció a la Terra d’Israel, a Jersusalem, i al sí del Poble jueu a causa de l’opressió de les nacions. Clarament, l’atemptat d’ahir va ser a causa de tal opressió, però més enllà d’això en aquell moment no he pogut treure cap altra vinculació.

Més tard, al llarg del dia, una amiga brasilera, amb un missatge seu, m’ha aportat indici de quin és el camí de solució. M’ha enviat el passatge d’Hoixea (Osees) que diu:

“Amb tot, serà el nombre dels fills d’Israel com la sorra del mar, que no es pot mesurar ni comptar. I en el lloc on els va ser dit: Vosaltres no sou poble meu, els serà dit: Sou fills del D’éu vivent.” (Hoixea 2:1)

Això m’ha inspirat la que és la millor resposta contra tot anti-semita, que, com el terrorista d’ahir, desitja la mort de “tots els jueus”: la millor resposta és no només que visquem, sinó que el nostre nombre sigui “com la sorra del mar, que no es pot mesurar ni comptar”.

Llavors, he entès que desapareixeran les nacions malvades, perquè senzillament seran desertades per tot aquell qui reaccioni davant la barbaritat anti-semita. I aquests, beesrat HaShem cada vegada seran més. (Gràcies a E. B. per enviar-me aquest versicle d’Hoixea.)

SEGON 79: EL JUDICI DIVÍ, DE TOTES TOTES EL JUST CAMÍ

El segon 79 ha estat una altra placa de cotxe, en concret 6479. Aquesta xifra m’ha inspirat ràpidament alguna cosa relacionada amb el judici d’Ha’Xem, ja que 64 és el valor numèric de “Din” (“judici” [דין]). En concret, he elaborat un argument relacionat amb el judici d’Ha-Xem davant l’anti-semitisme de les nacions: que, quan aquest es produeixi, jueus i gentils reconeixeran que el Din [64] de D’éu és just, i no aspre, sever o amb acarnissament com el de les falses deïtats amb poder autònom a ulls dels idòlatres. HaShem venjarà al Seu Poble sense vengativitat, i així tota la Humanitat, ja formada per nacions bàsicament justes, apreciarà la Veritat de la Seva Justícia.

TERCER 79: AL FINAL, L’ETERN ENS ABONA AMB EL BÉ ENTRE HOME I DONA

Aquí entrem tangencialment en la temàtica de la nostra Lectura setmanal de la Torà. S’ha derivat d’una altra placa de vehicle, numerada 7986. El 86 fa referència a la manifestació de D’éu anomenada “Elokim”, que segons la Khassidut fa referència a la dona, a com s’ha de relacionar l’home amb la dona. Quan aquesta relació no funciona, les famílies deixen de funcionar, s’esquerda la societat, i es produeix la seva implosió en forma de diferents tipus de violència. El nombre 7986 m’ha vingut a indicar doncs que, d’alguna manera, la Justícia de l’Etern de que he parlat abans es canalitzarà a través de les dones –que actualment es troben immerses en una Revolució–, que finalment trobaran el tipus de relació que és harmònic amb els homes, i així, amb la correcció final de les famílies –que arrosseguen problemes diversos, alguns dels quals originats amb Abraham i Sara, com ens indica el Ramban–, això aplanarà el camí de la Redempció final, com assenyala el rabí Shalom Arush.

QUART 79: I AVIAT ESTAREM, COM A  HUMANITAT, CAMÍ DE CORREGIR LA REALITAT

M’he adonat d’ell quan escrivia en el meu mòbil el títol d’aquest article, acabat per “Khaié Sarà 5779”. És doncs, ara, evident: el número, el quart 79, s’extreu en aquest cas del 5779, corresponent a l’any en què ens trobem. La deducció que he fet està revestida de la meva bona intenció: el meu desig que aquest any es facin ben patents per a tots les mancances que arrosseguem com a Humanitat –i dic “com a Humanitat” perquè 57 sumant-li 1 –amb kolel–, dóna “Nóaj” (58 [נח]), el nom del pare de tota la Humanitat–, començant per les nostres relacions de parella i familiars, i aquesta conscienciació be”H serà el primer pas cap a la correcció de l’anti-semitisme i la realitat violenta i disfuncional en general en la qual ens trobem, i això ens portarà a la Redempció Final. Així sigui aviat i en els nostres dies, ken iehí Ratson [כן יהי רצון].

Amb el teu donatiu m’ajudes a difondre paraules de Torà, Ètica jueva i Khassidut per al benefici teu, del teu poble, i del món: www.paypal.com al compte jaumefolch@gmail.com

Collage 2018-10-28 16_23_33

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s